İngilizce Öğretmenliği Okumak

İngilizce öğretmenliği, yabancı dil öğretimi alanında yetkin öğretmenler yetiştirmeyi amaçlayan, eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan 4 yıllık bir lisans programıdır. İngilizce öğretmenliği bölümü mezunları “İngilizce Öğretmeni” sıfatı ile mezun olurlar ve başta Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulları ve liseler olmak üzere, birçok alanda iş imkanına sahiplerdir.

İngilizce Öğretmenliği Taban Puanları

İngilizce öğretmenliği programı dil alanında en yüksek puanla öğrenci alan bölümlerden biridir. 2017 yılına dek DİL-1 puan türüyle öğrenci alan program 2018 YKS’de puan türlerinin azalması ile DİL puan türüyle öğrenci almaya başlamıştır.

2017 yılı verilerine baktığımız zaman devlet üniversitelerinden İngilizce öğretmenliği programına en yüksek 478,292 puan ve 1.759 başarı sıralaması ile Boğaziçi Üniversitesi, en düşük 376,153 puan ve 16.468 başarı sıralaması ile Bayburt Üniversitesi öğrenci almıştır. Dolayısıyla İngilizce öğretmenliği programına girmeyi düşünen adayların DİL puan türünde ilk 15.000 içerisinde bulunmaları gerekmektedir.

İngilizce Öğretmenliği İş İmkanları

İngilizce Öğretmenliği programı eğitim fakülteleri içerisinde bulunan programlardan en geniş iş imkanına sahip olan bölümlerden birisidir. Neredeyse yabancı dil eğitimi ile ilgili tüm kurumlarda iş bulabilen İngilizce öğretmenleri başta MEB’e bağlı olan kurumlarda veya özel ilköğretim kurumlarında/liselerde (kolejlerde) iş bulabilmektedirler. Bunun yanı sıra yabancı dil kursları, iki dilli eğitim veren okul öncesi kurumları, yükseköğretim kurumlarının yabancı dil hazırlık birimleri gibi alanlarda da geniş iş imkanlarına sahiptirler.

İngilizce öğretmenliği programlarının fazlalığı ve yabancı dilde eğitim veren okulların İngilizce okutmanına olan ihtiyacı göz önünde bulundurulduğu zaman alanda lisansüstü eğitim görmüş ya da gören İngilizce öğretmenleri için akademik kadrolar da çok sayıda bulunmaktadır.

İngilizce Öğretmenliği Atamaları

İngilizce öğretmenliği branşına esas olarak alınan bölümler. Bu bölümlerden mezun adaylar formasyon adı verilen eğitim bilimleri eğitimini tamamladıklarında MEB’e bağlı kurumlarda İngilizce Öğretmeni olarak çalışabilir, atanabilirler.

İngilizce öğretmenliği programı geniş iş imkanlarına sahip olduğu kadar MEB bünyesindeki açık göz önünde bulundurulduğu zaman ataması diğer bölümlere oranla daha fazla olan ve dolayısıyla görece kolay olan bölümlerden biridir. İngilizce öğretmenliği için yıl yıl atama taban puanları şu şekildedir;

  • 2016 KPSS sonucunda 2017 yılı Temmuz ayında yapılan öğretmen atamasında 20.000 toplam atamanın 2.193’ü (Toplam atamanın %10,96’sı) İngilizce öğretmenliği branşına verilmiş ve KPSS taban puanı 67,233 (P121 puan türü) olmuştur.
  • 2017 KPSS sonucunda 2018 yılı Temmuz ayında yapılmış olan atamada ise yine toplam 20.000 kontenjanın 2.002’si (Toplam atamanın %10’u) İngilizce öğretmenliği branşına ayrılmıştır. Bu atamada KPSS taban puanı taban puan  67,817 olmuştur.

Yukarıdaki veriler ışığında düşünüldüğü zaman İngilizce öğretmenliği bölümü mezunlarının KPSS sonucunda yapılan MEB atamalarında oldukça iyi bir konumda olduklarını söyleyebiliriz. Bu açığın uzun bir süre devam edeceği de göz önünde bulundurulursa İngilizce öğretmenliği atamaları uzun bir süre daha toplam atamanın %10’u civarında devam edecektir.

İngilizce Öğretmenliği Maaşları

İngilizce öğretmenliği maaşları kişinin çalışıyor olduğu kuruma göre değişen bir olgu olmakla birlikte MEB’de  ek ders ücretleri ile birlikte kabaca 4.200 TL civarındadır. Alınan ek ders miktarına oranla maaş miktarı artabilmektedir. Özel sektörde ise kurumun niteliğine bağlı olarak yeni başlayan bir İngilizce öğretmeni 2.500 ile 5.000 TL arasında işe başlayabilmektedir.

Kimler İngilizce Öğretmenliği Seçmeli?

Öncelikle bu bölüm hakkında bazı bilgiler edinmek gereklidir. Bilinmesi gerekir ki, yeni bir dil öğrenmek sanıldığı kadar basit bir iş değildir. Dil edinimine, öğrenimine ilgi, yetenek, istek gibi etkenler büyük ölçüde önem taşır. Lise ve üniversite düzeyinde tercih yapacak bireylerin birkaç önemli detaya dikkat etmesinde fayda vardır.

İlgi/Emek

Girişte söylendiği gibi yalnızca İngilizce değil, genel olarak dile ilgili olmak, emek vermeye hazır olmak gerekir. Sonuçta yapılacak iş rahatlıkla anlayabileceğiniz değil, bazı durumlarda tökezleyebileceğiniz, ezber yapmanızı gerektirecek bir iş. Verilen emek ve başarı doğru orantılı olarak ilerleyecektir.

Disiplin

Her bölümde olduğu gibi dil öğreniminde de disiplin önemli bir yere sahiptir. Dili öğrenmekten ziyade Lys-5 (eski), YDS gibi sınavların tekniğini bilmek gerekir. Sıkı bir çalışma ile sıfırdan istenilen seviyeye ortalama iki yılda gelinebilir.

Materyal Temini

İngilizce kitaplarının pahalı olduğunu bilmeyen yoktur. Bu tarz kitaplar yurt dışından geldiği için dolar kurundan direkt olarak etkilenir fakat ülkemizde basılan dil kitapları bile sanıldığı kadar ucuz değildir. Masraflı birkaç yıl, bu bölümü okuyanları beklemektedir.

Öğrenmeyi/ Öğretmeyi Sevmek

Hedef dili öğrenirken şunu bilmekte fayda var; öğrenmeye çalıştığınız dil hakkında sürekli yeni bilgiler edinmeniz muhtemeldir. Aynı şekilde öğretmeyi sevmek, sabırlı olmak, birçok kere aynı konuyu anlatacağının farkında olmak da çok önemlidir.

Tüm bu kriterlerin dışında elbette ki daha birçok faktör sayılabilir. Genel olarak bu kriterlerde anlatılmak istenen, İngilizce eğitiminin biraz masraflı olduğunun farkına varılmasının önemi ve ne gibi zorlukları olduğunu kabullenmenin ciddiyet gerektirdiğidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir