B12 Vitamini Nedir Ve Eksikliği Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?
B12 vitamini vücut sağlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Sinir sistemini de etkileyen bir özelliği bulunan bu vitaminin eksikliği durumunda vücut çeşitli açılardan savunmasız kalarak bir takım hastalıkların meydana çıkmasına yol açabilir. Depresyon ve unutkanlık gibi beyin organı kaynaklı bazı rahatsızlıklara da neden olan bu vitaminin eksikliği çeşitli takviyeler ile tedavi edilmezse büyük sonuçlar doğurabilir. Bu yazıda b12 vitamini nedir ve eksikliği durumunda yapılması gerekenler nelerdir? sorularının detaylı cevaplarına ulaşabilirsiniz.
B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Sinir sistemini koruyan bir özelliğe sahip olan B12 vitamini depresyon riskini azalttığı gibi vücudun çabuk yorulmamasına ve daha iyi bir dirence sahip olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kansızlık ve unutkanlık gibi rahatsızlıkları da ortadan kaldırır. İleriki yaşlarda alzheimer hastalığına yakalanmamak adına bu vitamini düzenli olarak kullanmanızda fayda vardır.
B12 Eksikliği
B12 vitamini eksikliği durumu hemen hemen her yaşta ve cinsiyette insanda görülebilir. Bunun için de düzenli olarak kan testi yaptırarak vitamin eksikliğinize baktırmanızda fayda vardır. Unutkanlık, yorgunluk ve uyuşukluk gibi durumlardan muzdaripseniz B12 eksikliğinden muzdarip olabilirsiniz.

Bunların yanı sıra depresyon, kansızlık, çarpıntı ve nefes darlığı, çeşitli kalp problemleri, ishal ya da şişkinlik gibi durumlar bu vitaminin eksikliği durumunun habercisi niteliğinde olabilir. Bu yüzden en yakın sağlık kuruluşuna giderek test yaptırmalı ve gerekli olan takviyeleri kullanmalısınız. Normal ve sağlıklı bir insan bulunması gereken B12 miktarı 150 ml civarında iken bu vitaminin eksikliği durumunda vücutta bulunan miktar 80 ml’dan daha düşük olmaktadır.
B12 Bulunan Besinler Nelerdir?
Her ne kadar bu vitaminin eksikliği ilaç tedavisi ile giderilse de bu aşamaya gelmemek adına dışarıdan alacağınız bazı besinler sayesinde de B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu besinlerin başında ise ciğer, süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık çeşitleri, deniz ürünleri, soya, mercimek gibi besinler gelmektedir. Eğer vejetaryen ya da vegan beslenme tarzını tercih ediyorsanız da bol bol soya veya mercimek tüketmelisiniz. Fakat B12 vitamini çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunmaktadır.