Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Okumak
Yazı İçeriği
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü BÖTE), 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelerin Eğitim Fakültesi içerisinde yer alan bir öğretim programıdır. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, daha önceki yılların Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği bölümünü kapsamaktadır. Günümüzde çoğu öğrenci ve aile tarafından adı dahi bilinmeyen bu bölüm, BÖTE olarak kısaltılmaktadır. Ülkemiz üniversitelerinin büyük çoğunluğunda yer alan BÖTE, hem içeriği hem de meslek çeşitliliği noktasında oldukça zengindir. Peki, BÖTE nedir? BÖTE okumak zor mudur? BÖTE okumak hakkında bilinmeyen gerçekler nelerdir?
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Nedir?
BÖTE, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nün kısaltması olup; Eğitim fakültesi çatısı altında yer alan bir lisans bölümüdür. BÖTE mezunları en temelde öğretmenlik yapmaktadır. Yani, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olmak için BÖTE mezunu olma şartı aranmaktadır.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Mezunları Ne İş Yaparlar?
BÖTE mezunları birçok alanda çalışma imkanına sahiptir. Çünkü 4 yıllık lisans eğitimi boyunca çok farklı disiplinler hakkında bilgi alınır ve öğrenci, bu disiplinler arasında ilgisini çeken herhangi bir bölümde uzmanlık kazanabilir.
BÖTE mezunları, öncelikle kendi alanları olan Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği yapabilirler. Bunun için Lisans diploması almak ve KPSS’den yeterli puan almak gerekmektedir. Öğretmenlik yapmak isteyen BÖTE mezunu, özel okullarda, kreş, anaokulu ve özel bilgisayar kurslarında da öğretmenlik yapma şansına sahiptir. Bunun için KPSS şartı aranmaz. Lisans mezunu olmak yeterlidir.
BÖTE mezunları, Öğretim Üyesi olabilir. Bunun için ise lisans eğitimini tamamlayan öğrencinin yüksek lisans için kabul alması ve bu süreci başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Öğretim üyesi olmak isteyen BÖTE mezunu öğrencinin çalışmayı, okumayı ve çaba göstermeyi sevmesi mutlaka gerekmektedir.
BÖTE mezunları yazılım geliştirici olarak da görev yapabilirler. Lisans eğitimi sırasında alınan programlama dersleri, bu iş için temel niteliği taşımaktadır. Yazılım alanında kendini geliştiren her mezun, yazılımcı olabilir.
BÖTE mezunları öğretim / eğitim tasarımcısı olabilir. Bunun için de yine bölüm içerisindeki öğretim tasarımı temelli derslerin etkisi büyüktür. Öğretim tasarımcısı, eğitim verilecek dersin dijital ve basılı kaynaklarının planlanması ve geliştirilmesi sürecinde etkin rol oynayan kişilerdir. Öğretim tasarımcısı olmak yalnızca tasarımcı olmak demek değildir. İçerik hazırlayan, içerikleri dijital ortamda konumlandıran kişiler birbirinden ayrılır. (Ayrıca bakınız: https://www.okuloncesi.info/2019/03/04/egitim-teknologu-kimdir-ne-is-yapar/)
BÖTE mezunu Dijital İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak görev alabilir. Bu noktada yüksek lisans eğitiminin insan kaynakları, işletme ya da iktisat alanlarında olması önemlidir.
BÖTE mezunu Bilgi İşlem Memuru / Uzmanı olarak çalışabilir. Bu noktada bankalar, özel ve kamu kuruluşları, büyük çaplı holdingler çalışma ortamlarının başında gelmektedir.
BÖTE mezunu, Veri Tabanı Uzmanı olarak görev alabilir. Bu iş için gerekli ön bilgi, lisans eğitimi içerisindeki ağ derslerinde ve veri tabanı derslerinde verilmektedir.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü Okumak Zor Mudur?
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünü okumak çok zor değildir. Bölümün teknoloji temelli olması nedeniyle, diğer Eğitim Fakültesi bölümlerinden zordur. Fakat, bölümü severek ve isteyerek tercih etmiş her kişi bu bölümü kolaylıkla bitirebilir.
Bunun yanı sıra özel sektörde iyi olanaklar ile iş edinmek isteyen adayların çeşitli öğretimsel konseptler (STEM gibi) hakkında bilgili olmaları, kimi programlama dilleri ve eğitim yazılımlarına aşina olmaları gerekmektedir. Bilişim sektörünün genişliği göz önünde bulundurulduğunda, adayların yalnızca eğitim alanında çalışmadıkları görülecektir.
Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği Zor Mudur?
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olmak; araştırmayı seven, yeni bilgiye açık, alanındaki-eğitim dünyasındaki gelişmeleri takip eden ve iletişim gücü kuvvetli kişiler için zor değildir. Öğrenmek, çalışmak ve sürekli araştırmak gerektiren Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği için yüksek enerji ve bitmeyen azim gereklidir.
BÖTE Okurken Başarılı Olmanın Sırları Nelerdir?
BÖTE öğrencisinin, kesinlikle iletişim yönü kuvvetli olmalıdır. Bu konuda eksiği var ise kendini geliştirmenin yollarını bulmalıdır. Eğitim sektörü başlı başına iyi iletişim becerilerini gerektirirken, özel sektörde ve bilişim alanında çok yönlü becerilere gereksinim duyulmaktadır.
BÖTE öğrencisi, çalışmayı sevmelidir. Çünkü BÖTE bölümü, durmadan ilerlemeyi gerektiren, çalışmayı ve araştırmayı temel alan bir bölümdür. Bilişim sektöründe yaşanan gelişmeler eğitim alanını da hızla etkilemekte ve dönüştürmektedir. Dolayısıyla alanda yaşanan gelişmeleri takip edemeyen ve bunu eğitim ortamlarına dahil edemeyen öğretmenlerin başarılı olması mümkün değildir.
BÖTE öğrencisi başarılı olmak istiyorsa eğitimi sevmelidir. Ne kadar teknoloji temelli bir bölüm olsa da eğitim temeline dayandırılan bir disiplin bulunmaktadır.
BÖTE okurken başarılı olmanın en büyük sırrı sabırlı olmaktır. Çünkü bölüm derslerinin büyük bir çoğunluğu uygulama temellidir. Bu da uygulamalar sırasında yaşanan problemlerin sabırla karşılanmasını gerektirmektedir.
Yazı ODTÜ – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü mezunu Aysel Gözey tarafından yazılmıştır.
Merhaba. Ben ODTÜ böteyi düşünüyorum.Bölümü bitirdikten sonra bilişim sektöründe ilerlemek istiyorum ODTÜ bilgisayar mühendisliğindeki kulüplerle programlama yeteneğimi geliştirebilir miyim?
Ümit merhabalar. Bu yazı ODTÜ BÖTE mezunu bir arkadaşımız tarafından yazılmıştı. Ancak muhtemelen yorumunu görmeyecektir, bilgim dahilinde cevaplayayım. ODTÜ kulüpler konusunda oldukça aktif bir üniversite ve mezunları için güzel bir network oluşturuyor. Sana kulüpler bağlamında istediğini sunacağını düşünüyorum.
Başarılar dilerim.
Merhaba. Öncelikle yazınız için teşekkür ederim aklımdaki çoğu soruyu yanıtladım ve bende YTÜ veya MÜ düşünüyorum bu üniversitelerde kendimi geliştirmek için imkanlar yeterlimidir sizce ?