Yüksek Lisans Yapmak İstiyorum, Nereden Başlamalıyım?

Herkesin iyi kötü bir bölümden mezun olduğu günümüzde artık üniversite mezunu olmak ne yazık ki bir ayrıcalık olarak görülmüyor. İşe alımlarda üniversite puanlarınız kadar öğrencilik hayatınız boyunca yaptığınız fazladan işler de önemli görülüyor. Elbette bunun kadar alanınızda ilerlediğinizi kanıtlamak için mezun olduktan sonra yapacağınız yüksek lisans da sizi diğerlerinin önüne geçirecek bir faktör. Bunun gibi üniversitede kalmak ve akademik olarak yükselmek isteyen öğrencilerin de başlama noktası yüksek lisans.

Evet, Yüksek Lisans İstiyorum. Peki Nasıl Olacak?

İlk olarak, başvurmak istediğiniz üniversitenin şartlarını okumalısınız. Sizden YDS ya da muadili bir sınavdan ya da ALES’ten alacağınız belli bir puan şartı koşuyor olabilir. Bu durumda önce bu sınavlardan yeterli puanı almalısınız. GANO elbette önemlidir fakat yalnızca ön eleme için. (Bazı üniversiteler ön eleme yapmadan bütün adayları sınav için çağırabiliyor. Bütün bunlara Üniversitenin sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.) Örneğin Ankara Üniversitesinin YDS’den ve ALES’ten en az 50 puan almış olma şartı bulunuyor. GANO sınırı genellikle 4’lük sistemde 2,50’dir ama siz yine de üniversitenin başvuru şartlarını dikkatlice okuyun.

Bu Sınavları Hallettim. Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim?

Herhangi biri bu soruya karşılık “Elbette kendi üniversiteni!” diyebilir. Fakat eğer kendi üniversitenizde rahat olmayacağınızı düşünüyorsanız ya da hocalarınızla geçinemiyorsanız ve kendinize de güveniyorsanız size önerim şansınızı büyük şehirlerde bulunan üniversitelerde değerlendirmeniz olacaktır. Torpil ve benzeri söylemlere kulaklarınızı tıkayın ve başka insanların moralinizi bozmasına izin vermeyin. Torpil ülkemizin gerçeklerinden biri olsa bile yüksek lisans yapmak için birilerinin torunu olmanıza gerek yok. Kendinize ve bilginize güvenin yeter. Yine de olmuyorsa her zaman yurt dışı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Bu noktada yalnızca bir üniversiteye başvurmak size birkaç sene kaybettirebilir. Beklerim diyorsanız her ilan açıldığında başvurun fakat buna zamanım yok diye düşünenlerdenseniz bütün üniversitelerin ilanlarını takip edin ve size uygun olduğunu düşündüklerinize başvuru yapın. Eğer kabul edilirseniz içlerinden birini seçme şansınız olur ve kazandığınız halde gitmemeniz üniversite kaydını yaptırmadığınız sürece önemli değil.

Peki Yüksek Lisans Yapacağım Üniversiteleri Neye Göre Seçmeliyim?

Yüksek lisansa başvururken muhakkak aklınızda çalışma yapmak istediğiniz bir alan vardır bu alanda çalışmaları olan hocaları takip edip onların bulunduğu üniversiteleri seçmeniz faydalı olacaktır. Aklımda hiçbir şey yok sadece yüksek lisans yapmak istiyorum, yaparken karar veririm diyorsanız hangi üniversite olduğunun bir önemi yok. Yine de isim yapmış üniversiteleri tercih etmek alacağınız eğitim ve yüksek lisanstan sonraki kariyeriniz için önemli bir referans olacaktır.

Başvurdum ve Ön Elemeyi de Geçtim. Şimdi Ne Olacak?

Üniversiteden üniversiteye değişen bir sistem bulunuyor bu noktada. Bazı üniversiteler bütün başvuranları sınava çağırıyor, bazılarıysa istediği kriterleri sağlayanları sıralıyor ve belli sayıda adayı çağırıyor. Yine bazı üniversiteler yalnızca bilim sınavı yani yazılı sınav yaparken bazıları mülakat, bazılarıysa her ikisini birden yapıyor. Başvurduğunuz üniversitenin yayınladığı belgeleri dikkatlice okuyun.

Eğer üniversite sizin lisansınızı yaptığınız üniversite değilse yazılı sınava ya da mülakata girmeden önce başvurduğunuz bölümün hocalarını ve çalışmalarını mutlaka araştırın ve yapabiliyorsanız makalelerini okuyun. Bu sayede sizden ne isteyecekleri hakkında az çok fikir sahibi olabilirsiniz. Mülakat sırasında kendinize ve cevaplarınıza güvenin ve eğer bir konuyu bilmiyorsanız ‘bilmiyorum’ demekten çekinmeyin. Sizin belli bir seviyede temeliniz olmasını bekleyecekler ve sorular da buna yönelik olacaktır. Fakat ne bildiğinizden çok size neyi öğretebileceklerini araştırıyor olacaklar.

Yüksek Lisansı Kazandım! Ya da Kazanamadım…

Eğer kazandıysanız tebrikler! Gidip kaydınızı yaptırın ve yeni bir akademik maceraya hazır olun. Kazanamadıysanız da bir önemi yok, eğer bu konuda kendinize güveniniz varsa ve haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız, yeniden deneyin. Akademi azim ve hırs isteyen bir yerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir