Çocuklarda Kıskançlık Ve İnatçılık. Neler Yapılmalı?
Yazı İçeriği
Çocuklarda kıskançlık ve inatçılık ebeveynlerin sıklıkla karşılaşmış olduğu bir davranış bozukludur. Bu durumlar çocuklarda kalıcı değildir. Bu iki davranışın sergilenme dönemleri çocukların gelişim süreçleri ile paralellik göstermektedir.
Kıskanç ve inatçı çocuklara genelde okul öncesi dönemde daha sık rastlanmaktadır. Bunun sebebi ise çocuğun o dönemlerde benmerkezci olmasıdır. Herhangi ekstra bir müdahale yapılmasını gerek yoktur. Davranışlar kendiliğinden sönme gösterecektir.
Sadece ebeveynlerin ve çevrenin gerekli tepkiyi vermesi ve çocuğa zıt davranış sergilememesi gerekmektedir.
Çocuklarda Kıskançlık Nedir?
Kıskançlık çocuklarda karşılaşılan ve gözlemlenen davranışlar arasındadır. Bu davranışın oluşmasında ki alt sebep çocuğun ilgi çekmeye çalışması ve bir başkasının onun üzerinde olan ilgi sevgiyi kendisine doğru çekeceğini düşünüyor olmasından kaynaklanmaktadır.
Kıskançlık çocuklarla birlikte diğer yaş grubunda da gözlemlenebilmektedir.
Kıskançlık kendiyle birlikte alt problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu problemler çekememezlik ve onu rahatsız eden durumu kabul edemiyor oluşundan kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda Kıskançlığın Nedenleri Nedir?
Çocuklarda kıskançlığın nedenleri incelendiğinde temel neden kişinin sevdiği insanları bir başkası ile paylaşamıyor olması olarak bilinmektedir.
Çocuklar bir başkası ile kıyaslandığında bu durum tetiklenmektedir. Bu yüzden ebeveynler bu hususa dikkat etmelidirler.
Çocukların belli gelişim dönemleri vardır. Bu gelişim dönemlerinde bazı davranışlar ortaya çıkmaktadır. Bu davranışlardan biri de benmerkezciliktir ve çocukluğun ilk yıllarında ortaya çıkmaktadır. Çocuklara bu dönemde hassas davranılmalıdır ve bunun geçici olduğu unutulmamalıdır.
Çocuklarda Kıskançlığın Giderilmesi İçin Neler Yapılmalıdır?
Kıskançlık çocukluk döneminde olabilen gayet normal bir davranıştır. Bu çocuk abartılarak çocuğunu gözünde büyütülmemeli ve çocuğa hoş gösterilmemelidir. Gerekli tepkiler verilirse davranış zamanla sönecektir. Ancak ebeveynlerin en çok sıkıntı yaşadığı bir diğer konu da kardeş kıskançlığıdır. Bu durumu çözmek ise yine ebeveynlerin elindedir. Kardeşler arasında denge sağlanması en büyük etmendir. Bu denge kesinlikle korunmalıdır. Çocuğun bakım aşamalarını kardeşi ile birlikte yapmakta, kardeşler bir biriyle ilgilenmelidir. Hamilelik süresince kardeş bilgilendirilmeli ve sürece alıştırılmalıdır.
Çocuklarda İnatçılık Nedir?
İnatçılık davranışı hemen hemen tüm çocuklarda vardır. Bu davranışın yapılmasında herhangi anlamlı bir sebep yoktur. Çocuklar herhangi bir amaçları olmadan bir istekleri üzerinde diretmeleri, ısrar etmeleri üzerine ortaya çıkan davranış bozukluğudur.
Çocuklarda İnatçılığın Nedenleri Nedir?
Çocuklarda inatçılığın nedenleri çocuğun karakterinden ve yetiştirilme ortamından ortaya çıkmaktadır. İnat edildiği takdirde gösterilen tepkiden taviz verilmemelidir.
- Çocukla inatlaşınca çocuk daha çok tepki vermektedir.
- Çocuğun her isteğinin reddedilmesi çocuğu inada sürükleyecektir.
- Dikkat çekmeye çalışan çocuklarda inatçılık davranışı sergilemektedir.
Çocuklarda İnatçılık Davranışının Giderilmesi İçin Yapılması Gerekenler
- Gerekli tepkiler gerekli ortamlarda verilmelidir. Çocuğun her isteğine hayır ya da evet denilmemeli duruma göre hareket edilmelidir.
- Çocukta inatçılık olmaması için ebeveynlerinde inatçı olmaması gerekmektedir. Ortak yol sağlanmalıdır.
- Çocuğun neden inatlaştığını öğrenmek için onunla konuşulmalı ve çocuk dinlenilmelidir.
- Çocukların inatçılık davranışı sergilemeleri normal karşılanmalı ve abartarak çocuğa baskı yapılmamalıdır.
- Çocuğunuzu tanıdığınız takdirde işler sizin için daha da kolaylaşacaktır. İlk ve en önemli aşama çocuğu tanımak, anlamak ve değerlendirmektir.