Mühendislik Okuyan Öğrencilerin Bilmesi Gereken Yazılım ve Tasarım Programları

Günümüzde mühendislik alanında kullanılan birçok popüler yazılım ve tasarım programları mevcuttur. Bunların birçoğu üniversitelerde kimi zaman zorunlu kimi zamanda seçmeli ders olarak öğrencilere sunulmaktadır. Kimi zaman üniversitelerin verdiği bu eğitimler yeterli olmamakta veya sektörde kullanılan programlara göre farklılık gösterebilmektedir. Mühendislik okumayı düşünen ya da şu anda mühendislik okuyan öğrencilerin büyük bir kısmı üniversite dönemindeyken ne gibi yazılım ve tasarım programları öğrenmesi gerektiğini sorgulamaktadır. İş alanlarında kendilerine öncelik kazandıracak programların neler olduğunu bilmek ve üniversite dönemindeyken bu yönde kendini geliştirmek isteyen birçok mühendis adayı için bu konumuzda piyasadaki popüler programlardan bahsedeceğiz;

1) Solidworks

Üniversitelerin en çok tercih ettiği tasarım programlarından bir tanesi olan bu program analiz modülünü de sahiptir. Daha çok tasarım alanında kullanılan bu program çok fazla kaynağa ulaşabilmeniz ve kendinizi geliştirmenizin en kolay olduğu tasarım programı konumunda yer almaktadır. Günümüzde lisans değerinin çok pahalı olmasından kaynaklı çok az firmada tercih edilse de, bu programın dünya çapında bir popülerliği bulunmaktadır. Bu yüzden de her bir mühendisin öğrencilik döneminde iyi düzeyde bilmesi gereken bir programdır.

2) Siemens NX

Solidworks gibi bir tasarım ve analiz programı olan Siemens NX, CAD- CAM uyumluluğu ile bilinmektedir. Daha çok üretim departmanlarında 3 boyutlu basım işlemleri için tercih edilen bu tasarım programı, günümüzde birçok tasarım firmasının tercih ettiği bir program olmuştur. Savunma sanayisinde de çok sayıda firma tarafından tercih edilmektedir. Daha çok makine mühendisleri, uçak mühendisleri ve mekatronik mühendisleri tarafından tercih edilmektedir.

3) CATIA

Günümüzde firmalarca en yaygın olarak kullanılan tasarım programıdır. Özellikle havacılıkta ve otomotiv sektöründe çok yaygın olarak tercih edilmektedir. Ara yüzü Solidworks ve NX’e göre biraz daha zor olsa da daha kapsamlı tasarımların yapılabilmesini mümkün kılmaktadır. Makine mühendisleri, uçak ve uzay mühendisleri ve tasarımla alakalı birçok mühendislik dalının bilmesi gerekmektedir.

4) ANSYS FLUENT

Akış analizleri üzerine analiz yapmayı sağlayan, CFD olarak da bilinin akış davranışlarının tespit modül programıdır. Günümüzde birçok firmada ve üniversitede kabul görmüş bir programdır. Akademik kapsamda dünyanın en çok kullanılan analiz programı olarak bilinmektedir. Daha çok havacılık alanında ve makine sistemlerinde tercih edilmektedir.  Roketsan, TAİ, TEİ ve bu gibi savunma sanayi şirketlerinde bu program kullanılmaktadır. ANSYS firmasına ait ürün için çok fazla kaynak ve imkan bulunsa da bu programında lisans ücretleri oldukça pahalıdır. Bu yüzden de savunma sanayide bu programa benzeyen OpenFoam, XFlow vb. CFD programlarıda tercih edilmektedir. Uçak mühendisleri ve makine mühendisleri için çok önemli programlardır.

5) ANSYS STRUCTURAL

Yapısal analiz konusunda tercih edilen bir programdır. Ülkenşzde birçok firmada lisans ücretlerinden dolayı kullanılamasa da dünyaca kabul görmüş bir yazılımdır. Günümüzde akademik anlamda en çok tercih edilen analiz programı olmayı başarmıştır. Öğrenciler için çok avantajlı kullanım seçenekleri olduğu için ilk süreçte yapısal analize giriş için tercih edilebilir bir programdır. Özellikle makine mühendislerinin ilgi alanına girmektedir.

6) PATRAN/NASTRAN

Savunma sanayi ve ülkemizdeki birçok firmada tercih edilen bir yapısal analiz programıdır. Farklı firmaların ön başlığını alabilmektedir (NX, MSC). TAİ, TEİ ve bu gibi birçok firmada tercih edilmektedir.

7) MATLAB

Kodlama, simülasyon, robot yazma, sistem kodlama, algoritma oluşturma, sistemsel analizler ve daha birçok yazılım içerikli konuların yapıldığı, dünyanın en ünlü yazılım ağıdır. Özellikle elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve uçak-uzay mühendislerinin ilgi alanına girmektedir.

8) C++

Kodlama, algoritma oluşturma, modül altyapısı oluşturma, script yazma ve daha birçok konuda kullanılabilecek bir kodlama dilidir. Bu kodlama dili en basit bir site yazılımında dahi kullanılabilmektedir. Çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Daha çok bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol-otomotasyon mühendisliğinde ihtiyaç duyulmaktadır.

9) MSC ADAMS

Dinamik sistemlerin simule edilmesinde kullanılan bir yazılım. Yeni bir yazılım olduğu için piyasada kullanıcı sayısı azdır. Fakat birçok şirketin dikkatini çeken bir yazılım olduğu için öğrenilmesi oldukça avantajlı olacaktır. Daha çok makine mühendisliğinin ilk alanında yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.